Google Website Translator Gadget

måndag 6 juni 2011

Vecka 38

Nu är du 37 veckor gången (eller gravid i 38:e veckan, om du föredrar att räkna så). Bara två eller tre veckor kvar! Denna vecka tappar din bebis den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och det vaxliknande lager som skyddat huden och som kallas vernix caseosa. Din bebis sväljer båda substanserna och de kommer sedan att ligga kvar i tarmen till födseln där de bildar den svartgröna avföring som kallas barnbeck (mekonium). De sista veckorna kommer du förmodligen att känna dig som en ganska rastlös flodhäst. Försök trots detta att vila så mycket som möjligt, även om du har svårt att sova — du kommer att uppskatta det efter förlossningen



Huvudet mäter ca 9 cm i diameter.Ännu kan han/hon röra sig runt i livmodern, men det blir allt mindre plats. Fosterrörelserna kommer därför efterhand att förändra sig lite. Kanske du nu känner det mer som glidande rörelser.
Moderkakan är 20-25 cm i diameter, 3 cm tjock och väger drygt ett halvkilo. Livmodern har nu passerat ditt bröstben. Vissa upplever att fingrarna svullnar eller blir kraftlösa. Detta är obehagligt och beror på nerver som kommer i kläm över handlederna. Detta är inte farligt. Lite sträckning av lederna hjälper ofta.
Din blåsa trycks ihop av livmodern och du måste ofta gå på toaletten.
Du går väl och väntar på förlossning? En del får en förvarning om att förlossningen är på gång en eller två dagar i förväg.
Fostrets längd: ca. 47,5 cm
Fostrets vikt: ca. 3200 g

Du är i vecka 38.
Du har gått 37 fulla veckor och fulla dagar (v37+0).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Sön 26 jun 2011 
Du har 20 dagar kvar till beräknad förlossning.

Inga kommentarer: