Google Website Translator Gadget

fredag 10 februari 2012

Separationsfasen

Viggo verkar vara mitt uppe i seperationsfasen just  nu. De senaste veckorna har han blivit mer och mer  mammig, väldigt klängig och sover lite sämre än han gjort tidigare. Han har också börjat få humör. Värst är det om man säger nej, t.ex när han försöker ta något som han inte får leka med. Då tittar han anklagade, drar ner mungiporna och blir jätteledsen. Jättejobbigt för en stackars blödig mamma. Men det är också mysigt för han börjar bli väldigt kramig och gosig.



Separationsfasen, det absolut jobbigaste språnget under barnets första år. Barnet klänger otroligt mycket, sover dåligt, äter dåligt, kan bli ilsk och gnällig och frustrationen är stor hos både vuxna och barn. Det är nu som det händer mest saker, många barn är otroligt frustrerade precis innan de lär sig krypa och när de bemästrar den konsten kommer nästa sak… mamma är inte samma individ som barnet! Barnet kan bli oroligt, speciellt vid insomning och under sömnen, och vaknar till flera gånger för att kolla så mamma finns kvar. Vid den här åldern har barnet sin första förälskelse, i mamma och pappa. Att få små kärleksbett, nyp, luggningar är inte ovanligt. Inte heller att få ett barn som verkar sitta fast på en som ett plåster. Ingen annan duger än mamma (och/eller pappa).

Idag ska i alla fall jag och den gosiga lilla klängapan åka och hälsa på på mitt jobb. Nu när vi börjat titta på dagis så börjar det också bli dags att göra upp en plan för min återkomst. (Jag förväntar mig så klart att de rullar ut röda mattan och serverar champagne & kaviar på min första dag.)
På tal om dagis så har vi nu ansökt till fyra olika statliga jesle, i Prag 1, 2, 3 och 7. Tydligen går det bra att ansöka även om man inte bor i det områden, fast chansen att man får en plats är väldigt liten. Och man får betala betydligt mer än de som är bosatta där. (Trots att man betalar 2 eller 3 gånger mer än dem så är det ändå halva priset jämfört med ett privat.) Måndag morgon ska vi besöka det statliga jeslet i Prag 1, det ligger bara ett par gator från gamla torget. Tisdag eftermiddag ska vi besöka ett privat jesle som ligger här i Prag 5 och sen får vi se när vi ska hinna med resterande av de statliga. Nu har vi i alla fall ansökt så om vi har riktig tur kan vi kanske få en plats på ett statligt jesle inom något år.

1 kommentar:

Anonym sa...

Låter ganska mycket som Loke också.